Kennel Drak'era

Click here to edit subtitle

Den långa väntan

Väntan | Väntan | Löp | Veterinärbesök | Väntan | Tester | Resa | Parning | Väntan | Väntan | Väntan | Väntan | Valpar?

view:  full / summary

6.3.2015, dag 33

Posted by KennelDrakera on March 6, 2015 at 3:40 AM Comments comments (63)

Dag 33

Nu har jag börjat landa. Vi var på ultraljudsundersökning i tisdags (dag 30) och Åska ska ha valpar, det är sant! <3
På morgonen efter att jag bokat tid till veterinären hade hon lite dräktighetsflytning och jag blev givetvis jätteglad. En par timmar efteråt vändes det till total missär då hon mitt i allt hade ljusgula flytningar som dropparde på golvet, inte bra. Jag blev förkrossad och förberedde mig mentalt på att åka till vetten för att bekräfta att hon också den här gången var tom, men nää-ä, medan jag tittade ner i golvet och förberedde mig på "domen" säger veterinären Johanna att "men här ser vi nog flera på samma gång redan, och där är en till" :D Fatta lyckan! <3 Johanna såg åtminstone en 5 foster blåsor på samma bild, så vi får se då sedan hur många det blir.


Ultraljud, dag 30


Ut på promenad dag 31


Övar på barnpassning dag 32

Här finns ett liten filmklipp från ultraljudsundersökningen:
https://www.youtube.com/watch?v=hkaZ2wbwoCQ

2.3.2015, vecka 5

Posted by KennelDrakera on March 2, 2015 at 2:05 PM Comments comments (0)

Dag 29, v. 5

Nu går Åska in i den 5:e dräktighetsveckan. Så här kan det vara då, enligt 'boken' alltså:

Fostren är lättast att se med ultraljud dag 28-35 Från dag 31 kan man även se foster rörelser. Dag 28 är det lättast att känna fosterblåsorna = bukpalpation ( utföres helst av veterinär, kan vara väldigt svårt att göra själv) Klara flytningar kan ses från vecka 5-7. Nu ska även maten anpassas till dräktig tik och fördelas på flera mål per dag. Tiken kan även må lite illa.


Jag kastas fortfarande mellan hopp och förtvivlan, är skeptiker på morgonen för att tycka mig se att Å nog allt ser lite dräktig ut om kvällarna, haha. Var ikväll på utställningsträning med Dimma och fick prata av mig lite, och jag tror faktiskt jag ska ta det råd jag fick om att ultra Åska. Hade inte tänkt det från början då jag hoppats vara mera säker på om hon är eller inte är dräktig, och det borde ju synas snart i vilket fall som, men det häe ultrat vore nog mest för min egen skull. Och för att bättre kunna planera utfodringen.


Åska idag:
http://youtu.be/1MLPXDdFdnI

28.2.2015, Upp å ner, ner å opp!

Posted by KennelDrakera on February 28, 2015 at 2:15 PM Comments comments (0)

Dag 27


Det som går "Opp å ner, ner å opp" är hoppet. I morse var jag övertygad om att det blir nog inga valpar, jag söker dräktighetstecknena för mycket, skulle hon vara dräktig skulle jag nog veta det och inte behöva fundera så mycket av och an. Men nu ikväll då jag jämför bilder känns det som att "visst, nog kan det ju ändå hända..".  Time will tell.

Ett klipp på Åska från idag:
https://www.youtube.com/watch?v=sezT6xjqJ-o&feature=youtu.be

25.2.2015, dag 24

Posted by KennelDrakera on February 25, 2015 at 6:05 AM Comments comments (0)

Inget nytt. Åska verkar inte må illa. Ingen dräktighetsflytning har jag hittills sett. Och jag är sååå nervös att jag inte fungerar normalt i vardagen. Om jag skulle kunna välja fritt hur jag spenderar mina dagar nu just så skulle jag sitta klistrad vid datorn och se på tv-serier. Det går ju inte då man har hus och barn, dessutom sjukstuga, men jag kör på att låta en dålig serie okupera mitt sinne i mån av möjlighet.


Myyyys.


Åska mage idag.

20.2.2015, Dimma 2 år

Posted by KennelDrakera on February 25, 2015 at 6:00 AM Comments comments (0)

Hurra för Dimma som fyller 2 år idag!


19.2.2015, dag 18

Posted by KennelDrakera on February 25, 2015 at 5:20 AM Comments comments (0)

Oj vad tiden plötsligt började gå långsamt när man försöker söka dräktighetstecken. De två första veckorna gick ju fort, då försökte jag inte ens se något. men längre än så gick det inte. Så sedan 14.2 saktade tiden in. I början av veckan hade hon tyvärr lite ljusgula flytningar, det var dagen efter att hennes antibiotikakur tagit slut. Hon fick fortsätta med en ny kur (8 dagar) följande morgon 11.2 och det verkar ha hjälpt för flytingarna slutade.

Ungefär runt dag 16 borde de befruktade äggen bäddas in i livmodern och tiken kan må illa. Så vem tror ni nu inte testar om Åska möööjligen skulle må lite illa ;) I vanliga fall äter våra hundar en gång om dagen, rå foder. En del saker är godare än andra, och benkross-korvar har väl aldrig varit så jättegott, men Åska ratade faktistk en sån en dag den här veckan och troligtvis gömde hon den i skogen. Ja, och en bananit ville hon inte ta emot, men det gör hon nog inte annars heller. I övrigt har hon varit ett matvrak, äter allt hon kommer över, tex snodde hon hönsens matrester en dag, gamla fastlagsbullar är tydligen "nam!". Att hon äter allt möjligt är dock inget mystiskt för Åska, så att läsa in för mycket i det vill jag undvika.
Det som kanske kan tyda på illamående är väl mera att hon har flåsat mycket några kvällar även om hon bara legat på vardagsrumsmattan eller i soffan.

Känsligaste tiden är dag 13-30. Försöker att inte stressa Åska med något extra. Ger dessutom lite surmjölk med e-vitaminpulver i 1-2 ggr/dag. E-vitamin hoppas jag ha positiv verkan för fertiliteten samtidigt som jag vill vara säker på att hon faktiskt får tillräckligt av det då hon äter begränsat med grönsaker. Surmjölken är för att främja bakteriefloran som antibiotikan annars går hårt åt.Åska ut och springer med mig på isen, dag 14


18.2, dag 17


Åskas mage 19.2, dag 18. Ljus och hårig.


19.2, dag 18. Soffmys.

5.2.2015, dag 4

Posted by KennelDrakera on February 25, 2015 at 5:10 AM Comments comments (0)

Hemma i Öjna igen. Resan gick bra. Åska och tikarna här hemma fortsätter uppvakta varandra ännu över helgen. Om hon skulle tillåta parning på riktigt ännu är svårt att säga, och således tycker jag det är svårt att säga precis när höglöpet tog slut.


2.2.2015, 1:a parningen

Posted by KennelDrakera on February 25, 2015 at 4:40 AM Comments comments (0)

Nåjaa, nu var det då måndag och dagen då vi siktat och hoppas på första parningen. Nu gäller det att ta sig från Gävle till Karlstad djursjukhus i lagom roligt före. Vi hade tid till Evidensiakliniken kl. 11.00, men att ta sig dit tog mycket längre än beräknat så vi kom väl först en 13.30-tiden. Hade ju förstås förvarnat dem innan så det var okej.

Vid veterinären fick Åska sin avmasking så att passet skulle vara i skick tills hemresan tillbaka till Finland, och så tog vi progesteronprov för att veta hur läget såg ut just då. Här fick vi veta provsvaret inom 40 minuter då det analyserades på plats. I Sverige anger man progesteronvärdet i nmol/l, och Åskas låg nu på 32 nmol/l. Man rekommenderar parning då värdet är 30-75 nmol/l. Perfekt tajming alltså.

Det tyckte Åska & Hiro också. Nu var det ju frakligt kallare ute än i somras så de fick para sig inne i stallet, mest så att vi medhjälpare inte skulle frysa vid hängningen. Hängning (ungefär en halvtimme) blev det både 2 & 3.2. Båda dagarna blev Åska så trött mot slutet av hängningen så hon låg med framdelen ner och vi medhjälpare fick hjälpa henne att hålla upp bakendelen så att hundrna inte skulle skada sig.

Hiros ägare såg till att vi igen fick en helt underbar vistelse hos dem. Som semester med fina vänner!

 


1.2.2015, Resa

Posted by KennelDrakera on February 19, 2015 at 7:00 PM Comments comments (0)

hela den här dagen gick åt till att förflytta sig från Malax och så långt mot Karlstad som möjligt. Wasaline tog oss över till Umeå efter att ha stått stilla 2,5 h efter tidtabellen. Vädret var lite spännande. Snö snö snö! Jag är sjukt stolt över våra barn på 3,5 år respektive 10 månader som så duktigt och tålmodigt satt i bilen utan att gnälla. Och Anders förstås som orkade köra :)
Vi kom oss till Gävle på söndagen där vi kl 22.30 checkade in vid Gävlebuktens Bed & Breakfast. trevligt ställe som kan rekommenderas!


Båten båten...31.1.2015 Progesteronvärde

Posted by KennelDrakera on February 18, 2015 at 3:20 PM Comments comments (1)

Blodprovet som togs igår för att bestämma progesteronvärdet skickades iväg till Vetlab i Tammerfors och analyserades idag även om det är lördag. Just före jag skulle iväg och skida lite fick jag samtalet från Vetlab. Åskas progesteronhalt i blodet hade börjat stiga och låg igår fredag på 2,6 ng/ml (ca 8,3 nmol/l). Enligt de råd jag fått av veterinären skulle Åska då paras på måndagen.

Jag tog det rätt lugnt och samlade mina tankar i skidspåret medan min kära mor på eget initiativ kollade hur båten över till Sverige gick. Det fanns tydligen inget annat vettigt alternativ än att ta morgonbåten över till Umeå redan följande dag. Blev att packa snabbt och strunta i oljebyten i bilen osv.

Enligt Vetlab börjar tikens mest fertila period 4-6 dagar efter att progesteronvärdet börjar stiga, och när värdet kommer upp till 10 ng/ml infaller den fertila perioden om 1-2 dagar och om tiken ska insemineras är det då man gör det. Åska ska paras naturligt och då rekomenderas det att man parar tidigare då sperman överlever 4-7 dygn i tiken (till skillnad från fryssperma som överlever 18-20 timmar efter upptining). Varför man hellre parar tidigt är att tikens livmodermun stängs då progesteronvärdet är runt 15-25 ng/ml. Det som råddar till det i min tankevärld är dock att Catharina Linde Forsberg på Canirep rekommenderar parning senare i löpet än vad det här skulle bli för Åska (om det här löpet är lika långt som de brukar vara), och andra sidan hänvisar Catharina till samma "progesteronområde" som Vetlab och andra.


Progesteronkurva från Canireps sida: http://www.canirep.com/Fertilitet2spalt.htm


Så här säger Vetlab om progesteronvärdet:

Veren progesteronipitoisuus alkaa nousta hieman ennen LH -piikkiä:

• LH -piikin aikaan 2-5 ng/ml

(6-16 nmol/l)

• ovulaation aikaan 5-10 ng/ml

(16-32 nmol/l)

• hedelmöitymisen 15-20 ng/ml

aikaan (48-64 nmol/l)

(http://vetlab.fi/?id=745554F5-303242DF99E8-5EF5661E3120)


Tiken ska enligt båda de här sidorna paras då prog ligger mellan 10-20 ng/ml (30-75 nmol/l). Så det är det vi satsar på. Tid bokas till veterinär i Karlstad till måndagen och resan kan börja.


Rss_feed